- Σου δόθηκε ένα σώμα. Μπορείς να το αγαπάς ή να το απεχθάνεσαι, αλλά θα είναι δικό σου για όλη την διάρκεια αυτής της ζωής.
- Θα μάθεις μαθήματα. Έχεις εγγραφεί σε μία άτυπη σχολή πλήρους απασχόλησης που αποκαλείται “Ζωή”. Κάθε μέρα θα έχεις την ευκαιρία να μαθαίνεις μαθήματα σ’ αυτήν την σχολή. Μπορεί να σου αρέσουν τα μαθήματα, ή να νομίζεις ότι είναι ανόητα και δίχως ορθότητα.
- Εδώ δεν αναγνωρίζονται σφάλματα, μονάχα μαθήματα. Το μεγάλωμα και η ανάπτυξη επιτυγχάνονται μέσα από μια διεργασία δοκιμής και σφάλματος, δηλαδή πειραματισμού. Τα “αποτυχημένα” πειράματα αποτελούν και αυτά τόσο ακέραιο μέρος της διεργασίας, όσο και αυτά τα οποία “επιτυγχάνουν”.
- Το κάθε μάθημα θα επαναλαμβάνεται μέχρι να το μάθεις. Όταν θα το έχεις μάθει, θα μπορέσεις να περάσεις στο επόμενο μάθημα.
- Η εκμάθηση των μαθημάτων δεν τελειώνει ποτέ. Δεν υπάρχει μέρος της “Ζωής” που να μην περιέχει μάθημα. Εφόσον είσαι εν ζωή, υπάρχουν μαθήματα για να μάθεις.
- Το κάπου “αλλού” δεν είναι καλλίτερο από το “εδώ” και τώρα. Όταν το “αλλού” σου καταστεί “εδώ”, τότε φαντάζεσαι ένα νέο “αλλού” που με την σειρά του θα σου φανεί καλύτερο από το “εδώ”.
- Οι άλλοι είναι βασικά καθρέφτες του εαυτού σου. Μπορεί να σου αρέσει ή να απεχθάνεσαι κάτι τι στον άλλο, μονάχα αν αυτό το πράγμα ανακλά κάτι που σου αρέσει ή απεχθάνεσαι μέσα σου.
- Το τι θα κάνεις στη “Ζωή” σου εξαρτάται από εσένα. Έχεις όλα τα εργαλεία και όλα τα μέσα που σου χρειάζονται. Το τι θα κάνεις όμως εξαρτάται μόνο από εσένα. Σου ανήκει η επιλογή.
- Οι απαντήσεις σου είναι μέσα σου. Οι απαντήσεις στα ερωτήματα της “Ζωής” είναι μέσα σου. Αυτό που χρειάζεσαι είναι να είσαι σε επιφυλακή. Να κοιτάς μέσα σου, να ακούς μέσα σου και να έχεις εμπιστοσύνη.
- Στο βαθμό που ανοίγεσαι σε αυτή την εσωτερική εμπιστοσύνη, θα ενθυμείσαι και θα κατανοείς όλο και περισσότερο όλα ετούτα εδώ.
- Μην ανησυχείς
- Μην θυμώνεις
- Βγάζε τίμια το ψωμί σου
- Να ευγνωμονείς όλα τα ζώα και τα φυτά
- Να τιμάς τους γονείς σου και τους ηλικιωμένους
Ένας Ινδικός μύθος διηγείται πως κάποια εποχή όλοι οι άνθρωποι είχαν παραδείσιες δυνάμεις και ανώτερες "θεϊκές" ιδιότητες. Όμως καταχράστηκαν τόσο πολύ την θειότητά τους ώστε ο Μπράχμα, ο κύριος του σύμπαντος, αποφάσισε να τους αφαιρέσει την θεία εξουσία και να την κρύψει σε ένα σημείο όπου θα ήταν αδύνατον να την ξαναβρούν. Το μεγάλο πρόβλημα που ανέκυψε, λοιπόν, ήταν να βρεθεί μια κρύπτη.
Όταν οι ελάσσονες θεοί κλήθηκαν σε συμβούλιο για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα, πρότειναν το εξής: “Ας θάψουμε την θειότητα του ανθρώπου μέσα στη γη”. Όμως ο Μπράχμα απάντησε: “Όχι, δεν αρκεί, γιατί ο άνθρωπος θα σκάψει και θα την βρει”.
Τότε οι σύμβουλοι απάντησαν: “Σ’ αυτή την περίπτωση ας ρίξουμε την θειότητά του στα τρίσβαθα των ωκεανών”. Όμως και πάλι απάντησε ο Μπράχμα: “Όχι, γιατί, αργά ή γρήγορα, ο άνθρωπος θα εξερευνήσει τα βάθη των ωκεανών, και είναι βέβαιο ότι μια μέρα θα την ξαναβρεί και θα την επαναφέρει στην επιφάνεια”.
Όταν ο Μπράχμα απέρριψε για τον ίδιο λόγο και το φεγγάρι, τότε οι ελάσσονες θεοί κατέληξαν: “Δεν ξέρουμε πια που να την κρύψουμε, γιατί δεν φαίνεται να υπάρχει πάνω στη γη ή στη θάλασσα ή κάπου αλλού, κάποιος τόπος στον οποίο να μην φθάσει μια μέρα ο άνθρωπος”.
Τότε ο Μπράχμα είπε: “Να την θα κάνουμε με την θειότητα του ανθρώπου: Θα την κρύψουμε στα τρίσβαθα του ίδιου του εαυτού του, γιατί εκεί θα είναι το μόνο μέρος όπου δεν θα σκεφθεί ποτέ να ψάξει για να τη βρει”.
Από εκείνη την εποχή, καταλήγει ο μύθος, ο άνθρωπος έκανε το γύρο της γης, εξερεύνησε, σκαρφάλωσε, έσκαψε, βυθίστηκε, πέταξε… αναζητώντας κάτι το οποίο βρίσκεται μέσα του!