Καλάθι

Το καλάθι είναι άδειο

Σύμβουλοι-Θεραπευτές

Facebook

Επικοινωνία

Email:
Θέμα:
Μήνυμα
Ερώτηση Anti-Spam: Πόσα μάτια έχει ο άνθρωπος (2):

Κατάστημα Φυσικής Θεραπείας

 ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ

Οι συνταγές μαγειρικής που ακολουθούν δεν περιέχουν ζωικές τροφές (εκτός κάπου-κάπου αυγό ή τυρί), όμως είναι εύγευστες, χορταστικές και εύκολα αφομοιώσιμες ενώ αν παρασκευαστούν σωστά, παρέχουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία σε σωστή μορφή και αναλογίες. Δεν παχαίνουν, ενισχύουν τις λειτουργίες του οργανισμού και βελτιώνουν της υγεία!


ΡΙΖΟΤΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΦΑΒΑ ΑΥΓΑ
  • Προτιμήστε το ρύζι αναποφλοίωτο (μουλιάστε 300g σε νερό για 12 ώρες) ή ρύζι κίτρινο. 
  • Ξεπλύντε το και αφήστε να βράσει σε ανάλογο νερό για 30 με 45 λεπτά, ανάλογα με το ρύζι.
  • Λίγο πρίν ολοκληρωθεί η παρασκευή του, προσθέστε προαιρετικά λίγο αλάτι ωκεανού.
  • Αφού κρυώσει κάπως, αν δεν έχει σωθεί το νερό, σουρώστε το και φυλάξτε τον ζωμό του.
  • Στή συνέχεια ολοκληρώστε την συνταγή προσθέτοντας την σάλτσα των 8 μπαχαρικών.
  • Καθαρίστε 2 πατάτες, τεμαχίστε στα 4 και βράστε τις για 15' σε ένα τσουκάλι με νερό.
  • Τεμαχίστε άλλα λαχανικά της αρεσκείας σας όπως κολοκυθάκια, μπρόκολο και καρότα.
  • Προσθέστε τα στις πατάτες, αλατίστε και αφήστε τα να βράσουν μαζί για 15 ακόμα λεπτά.
  • Αφού λίγο κρυώσουν, σουρώστε και φυλάξτε τον ζωμό τους.
  • Στή συνέχεια ολοκληρώστε την συνταγή προσθέτοντας την σάλτσα των 8 μπαχαρικών ή την σάλτσα ντρέσινκ.
  • Αφήνετε 350g φάβα για 12 ώρες σε νερό.
  • Ξεπλύνετε κ' ρίξτε τη σε τσουκάλι με 3/4 λίτρα νερό που βράζει.
  • Μετά από 15' προσθέστε μισό κ.τ.γ. μαγειρική σόδα. Να ξαφρίσετε 2-3 φορές γιατί φουσκώνει.
  • Προσθέστε 5 φύλα δάφνης αλάτι, 1/2 τομάτας, 3 κ.τ.σ. λάδι και αφήστε να βράσει ακόμα 20'.
  • Όταν γίνει σαν πουρές προσθέστε την σάλτσα των 8 μπαχαρικών και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει ακόμα 5'.
  • Τα αυγά μπορούν να μαγειρευτούν με δύο τρόπους.
  • Αποφλοιώστε 2-3 ώριμες ντομάτες, τεμαχίστε και βράστε τις σε τηγάνι με ανάλογο νερό για 25 λεπτά.
  • Ρίξτε κατόπιν 6-8 αυγά, ολόκληρα αν τα θέλετε ποσέ ή χτυπημένα αν τα προτιμάτε ομελέτα.
  • Προσθέστε 3 κ.τ.σ. λάδι, αλάτι και αναδέψτε ελαφρά μέχρι να μαγειρευτούν.
  • Τέλος, προσθέστε την σάλτσα των 8 μπαχαρικών και αφήστε να σιγοβράσουν για ακόμα 3'.

 Η Σάλτσα των 8 Μπαχαρικών

Η σάλτσα των 8 μπαχαρικών χρειάζεται χαμηλή φωτιά και αρκετή προσοχή, ώστε να παρασκευαστεί χωρίς να αλλοιωθούν τα πολύτιμα συστατικά της. Νοστιμίζει απίστευτα όλα τα φαγητά, προπάντων όμως δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τον οργανισμό με πρόσθετη ενέργεια!

Τα 8 Μπαχαρικά: Κύμινο σε σκόνη, Κύμινο σε σπόρους, Κιτρινόριζα (κουρκουμάς), Κόλιαντρο σε σπόρους, Κόκκινη καυτερή πιπεριά σε σκόνη (τσίλι), Γαρύφαλλα ολόκληρα, Κανέλα σε κομμάτια, Αλάτι ωκεανού.

Πρόσθετα Υλικά: Ελαιόλαδο, Σκόρδο, Κρεμμύδι, Άνηθος.

Τρόπος παρασκευής:

  • Ψιλοκόβετε 3-4 μέτρια κρεμμύδια, 5-6 σκελίδες σκόρδο και λίγο άνηθο.
  • Προσθέτετε μισό δάχτυλο νερό σε ένα τηγάνι, το βάζετε σε σιγανή φωτιά, ρίχνετε μέσα τα ψιλοκομμένα υλικά και το ανακατεύετε προσεκτικά για 5 λεπτά καθώς σιγοβράζει. Για το ανακάτεμα προτιμήστε μια ξύλινη σπάτουλα.
  • Όταν αρχίσει  να σώνεται το νερό, προσθέτετε 5-6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ανακατεύοντας ελαφρά.
  • Μόλις αρχίσει πάλι να σιγοβράζει, προσθέτετε τα μπαχαρικά (περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού από κάθε είδος), μερικά γαρύφαλλα και δυό-τρία κομμάτια κανέλα.
  • Ανακατεύοντας προσεκτικά το αφήνετε να σιγοβράσει για ακόμα 5 λεπτά.
  • Η συγκεκριμένη ποσότητα αρκεί ως συμπλήρωμα για 3-4 μερίδες φαγητού.

Πως συνδυάζεται με τα φαγητά:

  • Η σάλτσα των 8 μπαχαρικών είναι μια βάση που μπορούμε να την χρησιμοποιούμε για την ολοκλήρωση της παρασκευής άλλων συνταγών, όπως με ρύζι, με πατάτες, με διάφορα βρασμένα λαχανικά, ακόμα και με τα όσπρια.
  • Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχετε βρασμένο το ρύζι ή το όσπριο ή τα λαχανικά (όπως μπρόκολο, καρότα, πατάτες, κολοκύθια, μελιτζάνες κλπ, μόνα τους ή σε συνδυασμούς).
  • Στη συνέχεια αναμίξτε την σάλτσα των 8 μπαχαρικών και το κύριο τρόφιμο με ένα δάχτυλο ζωμό (από τά λαχανικά) σε ένα τσουκάλι, προσθέστε ένα κουτάλι φρέσκο βούτυρο, λίγο αλάτι ωκεανού, και αφήστε το μίγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά ανακατεύοντας ελαφρά.
  • Όταν το βγάλετε από την φωτιά, σκεπάστε το σκεύος και αφήστε το έτσι για 10-15 λεπτά. Σερβίρετέ το ζεστό. Μαζί με την νοστιμιά και την ικανοποίηση θα διαπιστώσετε την αυξημένη τόνωση και ενεργητικότητα στον οργανισμό σας!

 ΦΥΤΡΑ

Τα φύτρα, είναι μια τροφή θρεπτικότατη, νόστιμη, φθηνή και χορταστική. Πολύ πετυχημένα φύτρα μπορούν να γίνουν από σπόρους σταριού ή από πράσινα φασολάκια Καλαμάτας (τα χοντρά).

Τα φύτρα σταριού περιέχουν πολύτιμα ω-6 λιπαρά οξέα, έχουν τετραπλάσια ποσότητα βιταμίνης B12 σε σχέση με τον καρπό του σιταριού, έχουν 3 με 4 φορές περισσότερες φυτικές ίνες απ’ ότι το ψωμί ολικής άλεσης, είναι πλούσια σε ένζυμα και σε μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, φώσφορο, σελήνιο κ.α. (Σύσταση φύτρων σταριού ανά 100g: Θερμίδες: 198, Πρωτεΐνες: 7,5g, Λιπαρά: 1,3g, Yδατάνθρακες: 42,5g, Φυτικές ίνες: 1,1g, Mαγνήσιο: 82mg, Φώσφορο: 200mg, Σελήνιο:  42,5mg).

Πώς θα «καλλιεργήσετε» φύτρα. Tι θα χρειαστείτε:

  • Ένα γυάλινο δοχείο με φαρδύ στόμιο, ώστε όταν αναπτυχθούν τα φύτρα, να μπορείτε να τα βγάλετε με ευκολία.
  • Ένα τουλουπάνι (βαμβακερό ύφασμα με το οποίο φτιάχνουν τυρί).
  • Για τα φασόλια και τις φακές βάζετε τον καρπό όπως τον αγοράζετε, κατά προτίμηση από καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
  • Για τα υπόλοιπα φύτρα αγοράζετε τους σπόρους τους, από τα ίδια καταστήματα.

H «καλλιέργεια» βήμα προς βήμα:

  • Πλύντε καλά τους καρπούς ή τους σπόρους που έχετε επιλέξει.
  • Bάλτε τους σε ένα γυάλινο δοχείο με νερό, σκεπάστε το με το τουλουπάνι και μουλιάστε τους για 6 έως 8 ώρες.
  • Στη συνέχεια, αδειάστε το νερό, ξεπλύντε τους και στραγγίξτε τους καλά.
  • Ξαναβάλτε τους στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας 2 με 3 φορές την ημέρα να τους ραντίζετε με νερό και να αναδύετε το δοχείο, ώστε οι νεαροί βλαστοί να αναπτυχθούν ομοιόμορφα.
  • Όταν οι καρποί βλαστήσουν και τα φύτρα μεγαλώσουν, τότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε.
  • Φυτρώνουν σε 2 με 5 ημέρες ανάλογα και πάλι με τον καρπό που θα βάλετε. Mην τα αφήσετε πάνω από 7 μέρες, γιατί οι ρίζες τους θα μεγαλώσουν πολύ και θα αποκτήσουν πικρή γεύση.
  • Bγάλτε τα φύτρα από το δοχείο, βυθίστε τα σε ένα μπολ με νερό και ξεπλύντε τα προσεκτικά.

Πώς θα τα συντηρήσετε: Για να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα θρεπτικά τους συστατικά, το ιδανικό θα ήταν να τα καταναλώσετε αμέσως μόλις τα συγκεντρώσετε. Εναλλακτικά, μπορείτε, αφού τα βγάλετε από το δοχείο και τα στραγγίξετε, να τα διατηρήσετε στο ψυγείο για τρείς με τέσσερεις ημέρες σ’ άλλο γυάλινο δοχείο που σκεπάζει ή στις ειδικές σακούλες που χρησιμοποιούνται για τις τροφές.

Πώς να τα καταναλώσετε:


 ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ για ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ
  1. Πίνετε αρκετό νερό, αλλά φίλτρου ή πηγής ή εμφιαλωμένο. Να πίνετε 1-2 ποτήρια 15' προ του φαγητού και όχι κατά την διάρκεια ή 1 ώρα μετά και όλη την ημέρα μεταξύ γευμάτων. Πίνετε 10 ποτήρια ημερησίως ή και περισσότερο.
  2. Οι τροφές όπου δυνατόν να είναι βιολογικές. Σε καταστήματα υγιεινών τροφών μπορείτε εύκολα να βρείτε τις τροφές που συνιστούμε. Μπορείτε να καταναλώνετε αυτές τις τροφές σε όση ποσότητα θέλετε.
  3. Ενδιάμεσα γευμάτων μόνο φρούτα, ξηρούς καρπούς (μόνον ωμούς και ανάλατους), μέλι ή γύρη, τσάϊ (αν θέλετε) και οπωσδήποτε μπόλικο νερό. 
  4. Για τις σαλάτες ή τα ελαφροβρασμένα λαχανικά χρησιμοποιήστε την σάλτσα Ντρέσιγκ: Περίπου 4-6 σκελίδες ψιλοκομμένου σκόρδου για 1½ ώρα σε φυσικό χυμό λεμόνι ή καλό μηλόξυδο, όπου κατόπιν προστίθεται ελαιόλαδο και χτυπιέται με ένα πιρούνι για μερικά λεπτά.
  5. Ψωμί δημητριακών: Οπωσδήποτε από δημητριακά ολικής αλέσεως, φρέσκο και κατά προτίμηση ζυμωτό με προζύμι. Επίσης κρίθινα παξιμάδια ή ψωμί από καλαμπόκι.
  6. Η πράσινη σαλάτα μπορεί να περιλαμβάνει λαχανικά διαφόρων χρωμάτων όπως κόκκινο λάχανο, κίτρινες πιπεριές κλπ. Όσα περισσότερα χρώματα τόσο το καλύτερο. Προσθέστε στην σαλάτα σας φύτρα.
  7. Τα λαχανικά να είναι ελαφρά βρασμένα ή ατμού, αλλά οι πατάτες καλοβρασμένες. Καταναλώνετε τα λαχανικά στην εποχή τους και σε αναλογία 50% από αυτά που ωριμάζουν κάτω από το έδαφος (καρότα, πατάτες, κρεμμύδια κλπ) με 50% από αυτά που ωριμάζουν πάνω από το έδαφος (μπρόκολα, μελιτζάνες, κολοκύθια κλπ).
  8. Αλάτι: Μέ μέτρο, να χρησιμοποιείτε αλάτι μη ραφιναρισμένο, σκούρο ωκεανού.
  9. Αντικαταστήστε τον καφέ με το τσάι (μαύρο ή πράσινο ή βουνού). Στο τσάι συνηθίστε να προσθέτετε μπόλικη κανέλα, κάρδαμο, γαρύφαλλο και λεμόνι (φέτα ή στυμμένο). Γλυκάνετε με καστανή ζάχαρη ή μέλι.
  10. Αποφύγετε την χρήση αλκοόλ κατά την διάρκεια ενός αποτοξινωτικού προγράμματος διατροφής.

 Διατροφικό ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗΣ 7 ημερών

Το ακόλουθο πρόγραμμα αποτοξινώνει, αναζωογονεί και αυξάνει την ενέργεια και ζωτικότητα εξαφανίζοντας φουσκώματα, πονοκεφάλους, ημικρανίες και κούραση. Ταυτόχρονα παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία σε σωστή αναλογία και μορφή για την υποστήριξη των λειτουργίών του οργανισμού & τη βελτίωση της υγείας.

  • Ημέρα 1η. Πρωινό. Ένα αβοκάντο ψιλοκομμένο με λάδι και λεμόνι, δύο ρυζογκοφρέτες. Μεσημέρι. Μπρόκολο με άνηθο & καρότα (στον ατμό ή ελαφριά βρασμένα), σάλτσα ντρέσιγκ, 1 φέτα ψωμί δημητριακών. Βραδινό. Σαλάτα λαχανικών με φύτρα και ντρέσιγκ, ελιές θρούμπες, ένα κρίθινο παξιμάδι.
  • Ημέρα 2η. Πρωινό. Μούσλι (κολοκυθόσπορο, σουσάμι, λιναρόσπορο αλεσμένο - αναμίξτε με υποκατάστατο γάλακτος από ρύζι, σόγια, βρώμη ή άλλο). Μπορείτε λίγο να το ζεστάνετε 'η να το αφήνετε να απορροφήσει το γάλα για 15΄-30΄ πριν το φάτε. Μεσημέρι. Κουνουπίδι ατμού ή ελαφριά βρασμένο, μία καλοβρασμένη πατάτα, σάλτσα ντρέσιγκ, ωμά καρότα, 1 φ. ψωμί δημητριακών. Βραδινό. Χωριάτικη σαλάτα χωρίς τυρί αλλά με κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, φύτρα, ελαιόλαδο κλπ, ένα κρίθινο παξιμάδι.
  • Ημέρα 3η. Πρωινό. 2 αυγά ποσέ με ελαιόλαδο και λεμόνι στο πιάτο, δύο ρυζογκοφρέτες ή ψωμί δημητριακών. Μεσημέρι. Ρύζι μη αποφλοιωμένο (βραστό με κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και ελαιόλαδο), ελιές θρούμπες, 1 φ. ψωμί δημητριακών. Βραδινό. Φρουτοσαλάτα εποχής.
  • Ημέρα 4η. Μόνο φρούτα εποχής και μπόλικο νερό συν ανανάς και παπάγια (αν μπορείτε να τη βρείτε).
  • Ημέρα 5η. Μόνο χορτόσουπες και πράσινη σαλάτα με φύτρα και ντρέσιγκ συν αβοκάντο και ωμά καρότα.
  • Ημέρα 6η. Πρωινό. Φρουτοσαλάτα εποχής συν αλεσμένο λιναρόσπορο και σουσάμι (1-3 κτγ στην φρουτοσαλάτα). Μεσημέρι. Φασόλια (βραστά με ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι, ντομάτα, μπαχαρικά αρεσκείας), δύο κρίθινα παξιμάδια. Βραδινό. Γιαούρτι πρόβειο παραδοσιακό, ένα κρίθινο παξιμάδι.
  • Ημέρα 7η. Πρωινό. Μούσλι όπως την 2η ημέρα. Μεσημέρι. Ρεβίθια (βραστά με σκόρδο, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, ντομάτα) ή φάβα ή ψάρι βαθιάς θαλάσσης (σούπα ή ψητό), σαλάτα με φύτρα και ντρέσιγκ, ψωμί δημητριακών. Βραδινό. Φρουτοσαλάτα.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το επαναλαμβάνετε όσο συχνά θέλετε και ειδικά μετά από περιόδους που το έχετε «ρίξει έξω» διατροφικά.

Ακρόαση κλασσικής μουσικής: CLAUDE DEBUSSY (1862-1918), Pour le Piano

sound by Jbgmusic