ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Οι περισσότεροι τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μικροί. Το κρανίο παρέχει μεγάλη προστασία στον εγκέφαλο από διάφορους τραυματισμούς, μόνο το 10% των τραυματισμών του κεφαλιού απαιτούν νοσοκομειακή περίθαλψη. Τα απλά κοψίματα και οι μελανιές μπορούν να θεραπευτούν με τις βασικές τεχνικές πρώτων βοηθειών.
Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι, που απαιτούν επείγουσα ιατρική φροντίδα, περιγράφονται παρακάτω. Οποιαδήποτε στιγμή ανησυχήσετε για σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι, μην κινήσετε το λαιμό γιατί μπορεί να έχει τραυματιστεί.
Διάσειση: Όταν το κεφάλι χτυπηθεί σοβαρά, είτε επειδή σφήνωσε κάπου είτε επειδή το άτομο έπεσε, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια διάσειση. Η πρόσκρουση προκαλεί μια απότομη μετακίνηση του εγκεφάλου μέσα στο κρανίο. Κατά τη διάσειση το άτομο μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Τα θύματα συχνά περιγράφονται ως σαστισμένα. Άλλα συμπτώματα είναι η απώλεια μνήμης, η ζαλάδα και ο εμετός. Σοβαρότερα συμπτώματα είναι μερική παράλυση και σοκ.
Θρόμβος αίματος στον εγκέφαλο: Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο σπάσει μέσα στο κρανίο και στον εγκέφαλο. Το αίμα χύνεται ανάμεσα στον εγκέφαλο και στο κρανίο και σχηματίζει θρόμβο αίματος (αιμάτωμα), ο οποίος πιέζει τον εγκεφαλικό ιστό. μπορεί να μην υπάρχει εμφανής πληγή, μελανιά ή άλλο εξωτερικό σημάδι. Τα συμπτώματα είναι πονοκέφαλος, ναυτία, εμετός, σύγχυση και άνισες κόρες στα μάτια. Αν η κατάσταση δε θεραπευτεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι σταδιακός λήθαργος, απώλεια αισθήσεων και θάνατος.
Κρανιακό κάταγμα: Αυτός ο τύπος τραυματισμού δεν είναι πάντα εμφανής. Παρατηρήστε αν υπάρχουν τα εξής σημάδια:
- Μελάνιασμα ή αποχρωματισμός πίσω από το αφτί ή γύρω από τα μάτια.
- Αίμα ή διάφανα υγρά να τρέχουν από τη μύτη και τα αφτιά.
- Άνισες κόρες στα μάτια.
- Παραμόρφωση του κρανίου, όπως πρήξιμο ή `βαθούλωμα`/
Επείγουσα θεραπεία
Αν αντιληφθείτε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, ζητήστε επειγόντως ιατρική βοήθεια:
- Σοβαρή αιμορραγία στο κεφάλι ή το πρόσωπο.
- Σύγχυση ακόμα και μικρής διάρκειας.
- Ακανόνιστη ή δύσκολη αναπνοή
- Εμετός
Προσοχή
Μέχρι να φτάσει ιατρική βοήθεια, κρατήστε τον ασθενή ξαπλωμένο σε ένα ήσυχο δωμάτιο με αμυδρό φωτισμό. Παρατηρήστε τον ασθενή και διαπιστώστε τα ζωτικά σημάδια: αναπνοή, σφυγμό και αισθήσεις. Σταματήστε την αιμορραγία ασκώντας πίεση.